„Cum a fost ucisă o lume?” Ultima conferință a stagiunii la Teatrul Național București

DSC08121
Duminică, 7 iunie 2015, la Sala Atelier a Teatrului Național București, domnul Radu Preda, Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a susținut ultima conferință a stagiunii 2014 – 2015. Tema conferinței a fost: „Cum a fost ucisă o lume?” Argumente pentru înființarea unui muzeu al comunismului la București. Conferința a fost deschisă de Ilinca Tomoroveanu, director adjunct artistic al TNB. La dezbatere au participat și persoane din public.


Ilinca Tomoroveanu: „Acum 9 ani am încercat să reluăm o tradiție inaugurată de Ion Marin Sadoveanu. Pe vremea aceea conferințele se făceau numai despre subiecte teatrale, erau chiar și ilustrate cu fragmente din piese. Au fost întrerupte ca multe alte lucruri. Domnul Caramitru și cu mine am decis să reluăm aceste conferințe care de această dată sunt pe cele mai variate teme. Conferențiarii au fost mari personalități ale culturii române, iar unii chiar și ale culturii străine. Încercăm să fim cât mai deschiși să aflăm cât mai multe despre cât mai multe. Ne bucurăm foarte tare când publicul vine și transmite mai departe plăcerea de a asista la o conferință TNB, cu o mare personalitate culturală, științifică, politică, socială, sportivă etc.”
Radu Preda: „S-a tot discutat și se discută în spațiul românesc în ultimii 25 de ani despre comunism, mai cu seamă despre ceea ce ar trebui să rămână în conștiința noastră publică. Este multă confuzie, la foarte mulți dintre noi pe bună dreptate e și multă frustrare. Avem o scară foarte largă de atitudini față de un fenomen care totuși că vrem, că nu vrem, că suntem conștienți sau nu, ne-a influențat, ne influențează și ne va influența. Este ceva implacabil. Cincizeci de ani în istoria unui popor în care s-au petrecut cele mai sistematice și abominabile crime nu pot să rămână fără urmări. Vedem și istoria altor popoare care au o cultură memorială mult mai articulată decât a noastră inclusiv la 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai este mult de lucru, mai sunt multe răni de pansat, mai sunt nedreptăți de îndreptat, fie și simbolic.”
Radu Preda: „Dacă ar fi să mă întrebe cineva dintre tineri ce este pe scurt comunismul, aș spune că prin întinderea geografică a încercat să ocupe toată lumea, mai puțin Antartica. Au existat celule de revoluționari comuniști inclusiv în centrul Americii, dar și în Australia și în cele mai îndepărtate locuri, inclusiv în spații culturale atipice cum e Indonezia sau Malaezia.”
Radu Preda: „Așadar, prin întinderea geografică prin durata în timp, din 1917 până în anii 1990, prin numărul de victime, peste 100 de milioane, prin brutalitatea metodelor și mai cu seamă prin durata efectelor.”
Radu Preda: „Comunismul reprezintă cea mai sângeroasă formă de experiment social pe care umanitatea a menționat-o în memoria sa. Evident nu putem face o clasificare a ororilor, a crimelor, a genocidelor. Fenomenul comunist prin brutalitate și intensitate este cel mai dur și mai complex în același timp din cauza durabilității sale. 50 de ani pentru timpul istoric nu pare mult, dar pentru timpul biografic este enorm.”

Conferința întreagă va fi disponibilă pe DVD care se poate achiziționa de la Casa de Bilete a Teatrului Național București.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți