Nada de Andrei Dósa. Vocea neauzită a înstrăinării.

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu a  avut loc lansarea cărții de poezie – Nada de Andrei Dósa, apărută la Editura Pandora M. Discuția a fost moderată de scriitoarea Svetlana Cârstean, iar printre cei prezenți în sală s-a numărat și doamna Nora Iuga.

Dmitri Miticov: Poezia lui Andrei are calitatea de a rămâne, de la primul poem din cartea de debut și până la această carte, o poezie cu un discurs liniar constant și matur. E o calitate care este definitorie pentru poezia lui. Este liniar, dar nu este monoton, pentru că are un anumit rafinament. Limbajul lui are o anumită grație, care îl scoate din sfera monotonului. Este constant, pentru că în nici un moment nu simți că vreun poem scapă sub o anumită linie imaginară pe care el șingur și-o impune. Toate cărțile lui păstrează un nivel foarte ridicat al discursului poetic. Are o voce foarte sigură, nu are stângăcii și nici scăpări.
Svetlana Cârstean: Poezia ta este asociată cu cinismul. Crezi că există un cinism în poezia lui Andrei și dacă da în cel fel îl rezolvă el?
Dmitri Miticov: Da, cred că există o anumită doză de cinism. La el cinismul vine din faptul că el prin definiție e un poet sentimental, dar niciodată nu folosește instrumentele sentimentalismului. Este un sentimental care scrie cu niște instrumente foarte precise și de aici vine cinismul,precum și calitatea lui de a nu cădea niciodată în patetism, indiferent de temă.
Svetlana Cârstean: Ți se pare că există deviații în volumul acesta spre deosebire de celelalte cărți?
Dmitri Miticov: Mai mult tematic poate. Însă, indiferent de tema despre care scrie Andrei, vocea este tot una a înstrăinatului. Fie că scrie despre experiențele lui în alte țări, sau că scrie despre teme familiale sau sociale, există o anume înstrăinare în această voce poetică a lui.
Svetlana Cârstean: Putem să spunem că  Nada e o carte de dragoste?
Dmitri Miticov: Putem să spunem că este o carte de dragoste în aceeași măsură în care putem să spunem că este o carte despre ură și despre toate trăirile din poemele lui. Este de fapt o descompunere a evenimentelor și a realităților în niște fâșii foarte fine, care sunt redat foarte lent. El aduce tot timpul judecăți de valoare asupra evenimentelor chiar în timp ce le descompune în secvențe.  Este un dublu procedeu, de care nu știu dacă el este conștient.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți