Când ești mare doar te joci – Comedii cu Gorobete la Teatrelli

Mai avem nevoie și de râs! Să ne amintim că umorul românesc e ceva de care ne lovim practic în fiecare moment al zilei. Cât de des vedem ceva cu totul întors pe dos față de ce știm noi că ar trebui să fie, dar acel lucru este perfect normal în concepția celui care îl face? Firescul nostru nu seamănă cu firescul altora. Ceea ce pentru noi e la ordinea zilei, pentru străini poate reprezenta un motiv de fascinație sau indignare și invers. Probabil o trăsătură, pe care ar fi bine să nu ne-o pierdem niciodată ca oameni, este mirarea și curiozitatea de a ne întâlni cu noul oriunde l-am afla. De exemplu, la Sala Teatrelli, care e un cafe-teatru splendid și elegant în care nu se fumează, unde se țin concerte, spectacole de teatru-dans, lansări de carte, dar și spectacole de teatru-teatru. Din cele câteva ocazii pe care le-am avut de a le petrece în acel spațiul cultural bucureștean, am observat că se îmbină cu succes confortul și plăcerea spectatorului de a vedea un produs de calitate. Calitatea o stabilim în funcție de preferințele fiecăruia și necesitățile sale. Din propriile observații, spectatorul român în general își dorește să râdă, să vadă pe scenă ceva care să-i provoace râsul.
În mod cert familia tradițională românească este o sursă inepuizabilă de umor, întrucât apare acest conflict permanent al inadaptării la tehnologie, la limbi străine, la schimbările societății. La o primă vedere, fără să știi nimic despre Gorobete, pare că mergi la un alt spectacol despre tipicul românesc și problemele sale. Această primă impresie este detronată de către primul schimb de replici – Ce e ăsta breakfast? Mă, eu zic că e slănină, dar dacă tu zici că e breakfast…
Pe membrii Familiei Gorobete îi putem vedea pe scenă :Ilie, tatăl puternic ancorat în valorile sale populare, pe fiul său care desigur este interesat de noile tendințe tehnologice și sociale, ceea ce face comunicarea dintre el și tatăl său aproape imposibilă datorită terminilogiei folosite de cel mic, devenit acum prea mare pentru înțelegrea tatălui. De câte ori nu ne întâlnim cu astfel de situații în viața de zi cu zi?
În spectacol o mai întâlnim pe Lorica, vecina care tot timpul are ceva de zis.Sâcâitoare, dar simpatică, un om ca Lorica e bun la casa lui Ilie, pentru că aduce mereu ceva nou, sarea și piperul conversațiilor de peste gard. Apoi urmează întâlnirea cu ginerele neamț, care știe foarte puțin românește, pe când tatăl nu știe deloc nemțește. Cum se vor înțelege cei doi, vom vedea prin situațiile prin care trec împreună alături de întreaga familie. Ce-i drept româna nu seamănă câtuși de puțin cu germana, dar și exprimarea prin onomatopee poate fi o cale de înțelegere. V-ați întrebat vreodată cum se spune cot-co-dac în germană? Sau pis-pis? Sau poate vreți să aflați lucruri serioase precum siguranța unui loc de muncă în Germania de la ginerele Hans, și de ce e mai bine aici în România din acest punct de vedere, în opinia lui Gorobete. Vom vedea dacă gândirea populară românească are de cele mai multe ori dreptate sau nu în ceea ce privește relațiile socio-umane, dar și comportamentul în diferite opțiuni ale vieții. Rareori tatăl își întreabă fiica – De ce nu ai rămas în România să te faci artistă?
Sunt foarte multe subiecte de discuție abordate de familia Gorobete în care ne regăsim. În sală am văzut public de la nepotică la bunică, care la final aplaudau cu foc și faptul că spectacolul pe întreaga sa durată se împrietenește cu fiecare din public, indiferent de vârsta sa, este un semn îmbucurător că această întâlnire nu a avut loc degeaba. Înseamnnă că oamenii plătitori de bilet nu și-au regretat alegerea făcută pentru a petrece seara, și că actorii au jucat cu bucurie și dăruire pentru ei. La finalul spectacolului, am întâlnit o carte mare de oaspeți pe care am desenat și am scris un gând bun pentru întreaga echipă a spectacolului.  Biletele se iau și online.
Pentru a afla când este următoarea reprezentație a spectacolului Comedii cu Gorobete, consultați programul Teatrelli.

Detalii spectacol: Comedii cu Gorobete un spectacol de Radu Gabriel

Decoruri: Ioana Colceag

Cu: Radu Gabriel, Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Maria Radu, Leonid Doni, Mihai Muntenita, Alina Suarasanu

Îndemnat de succesul de public pe care îl are spectacolul  „Filarmonica de Comedie” la Creart – Teatrelli am scris pentru aceeași echipă de actori excepționali un colaj alcatuit din cele mai bune momente cu „Familia Gorobete”. Apărut întâi pe micul ecran, Ilie Gorobete, țăranul get-beget, hâtru, tradiționalist, este un personaj care a avut parte de mare popularitate dar, din păcate, televiziunea nu i-a oferit o viață prea lungă. Am hotarat sa-l aducem din nou în fața publicului, de data aceasta pe scenă, împreună cu lumea satului românesc, o lume plină de haz și candoare.

O suită de povestioare de un haz irezistibil, în ambianța rafinată oferită de sala Teatrelli, iată ce vă propunem odată cu lansarea noii premiere „Comedii cu Gorobete”. Pariul nostru pentru acest spectacol este un hohot de râs pe minut. Noi, cei de pe scenă, ne vom strădui să-l câștigăm.

 

Verbs describe us
0

Scrie ce simți