„Festivalul Filmului European este un fenomen viu.” Interviu cu Liviu Jicman, vicepreședinte Institutul Cultural Român, București.

Festivalul de Film European este un fenomen care te provoacă în fiecare an altfel.  (Liviu Jicman)

Cu ocazia celei de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului  Filmului European, am fost onorată că domnul Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român, București, mi-a acordat acest video-interviu.

Festivalul Filului European a ajuns la cea de-a nouăsprezecea ediție. Care au fost noutățile de anul acesta?
Noutățile au fost ca în fiecare an filmele participanete. Din fericire anul acesta am avut multe producții noi din anii 2015, 2014, 2013, filme care nu au fost demult lansate pe piață sau chiar deloc lansate. Pe unele dintre ele publicul bucureștean a mai avut ocazia să le vizioneze, iar altele pe care le-am putut vedea împreună în premieră cu prilejul festivalului. O altă noutate a fost faptul că pentru prima oară Festivalul de Film European s-a deschis cu un film românesc, cu premiera Acasă la tata în regia lui Andrei Cohn. Un alt film în premieră care a fost difuzat și la Festivalul BIFF, unde a luat și marele premiu așa cum a luat și premiu la Festivalul Internațional de la Linz, Crossing Europe, a fost Autoportretul unei fete cuminți, regizat de Ana Lungu. Tot în premieră au fost și filme în propuse de institutele culturale sau de ambasadele europene prezente la București, partenerii noștri la FFE. Desigur un punct de atracție l-au reprezentat și evenimentele conexe festivalului. Am avut o continuitate, nu neapărat o noutate,  organizând pentru cei mici un atelier de film de animație. Au fost ateliere de critică de film, ateliere de producție. A fost o interesantă masă rotundă între producătorii din regiune, găzduită de UNATC.
Au fost proiectate filmele studenților de la UNATC de Ziua Europei.
Da, de Ziua Europei a fost și un program special de proiecții în aer liber organizat la Institutul Francez, la Sala Elvira Popescu. De asemenea, un element important este că am avut o participare românească semnificativă, de aceea o zi întreagă am dedicat-o filmului românesc, în care pe lângă o retrospectivă Tudor Giurgiu, am avut și filmele de la Berlinale De ce eu?, Aferim! și Autoportretul unei fete cuminți.
Autoportretul unei fete cuminți am înțeles că va fi lansat undeva în toamnă.
Din câte am înțeles eu de la producători și regizoare, urmează să-l lanseze undeva în luna septembrie pe piața românească, în funcție și de programul de promovare, pe care îl vor avea până atunci și de eventualele alte premii, pe care le mai pot obține.

Care au fost criteriile de selecție pentru filmele participante în festival?
Este o întrebare pe care o aud adesea. Criteriul de selecție este de fapt propunerea pe care fiecare institut cultural sau fiecare ambasadă o face în cadrul Festivalului de Film European. Specificul festivalului este diversitatea. Fiecare țară încearcă să vină cu o propunere cât mai reprezentativă pentru cinematografia din acea țară, pentru școala cinematografică respectivă. Noi ne dorim ca propunerile să fie cât mai noi și filmele cât mai bune. Contează să reușim de la an la an să construim prestigiul festivalului, pentru că, cu atât cu cât brandul FFE va fi unul mai apreciat cu atât și interesul partenerilor noștri de a avea filme cât mai noi și cât mai bune va fi mai mare.
FFE s-ar putea numi în aceeași măsură festivalul institutelor culturale?
Da. E o întrebare foarte bună pe care mi-ați adresat-o și chiar vă mulțumesc pentru această idee. Am făcut un pas în această direcție anul trecut, când am organizat FFE sub egida EUNIC. EUNIC este asociația care reunește toate institutele culturale europene și care este organizat în fiecare capitală europeană. La București avem 14 institute prezente. Prin urmare, nu ar putea fi doar festivalul acestor institute, pentru că ar înseamna să-l limităm la 14 țări. Am avut ca în fiecare an și contribuția ambasadelor. Este a doua ediție organizată sub egida EUNIC, ceea ce cred eu că e un plus de prestigiu.

De ce trebuie să vedem filmele din festival la cinema?

Pentru că ne întâlnim prea puțin în timpul unui an cu filmul european. Mi-aș dori ca în puținele cinematrografe din România să se difuzeze mai multe filme europene. Aș vrea să le mulțumesc celor care ne sunt parteneri în acest festival, pentru că fac un efort constant în promovarea filmului european.  Aici mă refer la Cinema Studio, la UNATC și la Cinema Elvira Popescu. Anul acesta am organizat gala de deschidere la Cinema Pro pentru că ne-am bucurat să găsim și acolo deschidere și am încercat să oferim publicului bucureștean o sală mai încăpătoare la ediția din 2015. Și anul trecut, și anul acesta, am făcut eforturi să oferim publicului intrare liberă la filme. Sperăm ca acest fenomen de o săptămână pe care ulterior îl vom duce la  Craiova, la Iași, la Târgu-Mureș și la Hunedoara să fie doar un semnal pentru interesul publicului pentru filmul european. Dacă acest interes va exista, sigur că și cei care oferă filmul european vor putea face asta în continuare, mă refer la cinematografe. Îmi doresc să nu ne întâlnim cu filmul european doar o dată pe an.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți