Felicia Filip: „Am ales a fi, nu a avea”

Am avut deosebita ocazie de a asista la ediția de primăvară a Trialogurilor de la Arcub cu Tema Am ales să fiu la care invitată a fost doamna Felicia Filip, directorul general al Operei Comice pentru Copii o discuție despre munca din spatele scenei despre seriozitatea pe care o acordă un artist muzicii și despre mândria de a fi român pe o scenă internațională.  Discuția a fost moderată de Emil Pantelimon, directorul de comunicare al Operei Comice pentru Copii și completată de acordurile muzicale ale violonistei de doar 16 ani, Mihaela Mitrofan.

Felicia Filip: „Pe orice scenă pășești în primul rând respecți școala, respecți națiunea din care provii și respecți persoana ta ca artist, și atunci orice scenă pe care pășești este cea mai importantă, succesul este cel mai frumos sau cel mai mare. Experiența este benefică, este cea mai importantă și te îmbogățește de fiecare dată.” 
„Și atunci dacă revenim la faptul că am ales a fi și nu a avea. Cu fiecare deschidere a cortinei sau cu fiecare apariție pe o scenă de concert pe vocal-simfonic sau de lied, a fi este ceea ce contează pentru noi, atât în raport cu școala, dar și cu națiunea pe care o reprezinți.” 
„Peste tot pe unde mergi în lume întâlnești fie că pe platoul unei scene de operă, mari artiști cu nume românești care au studiat în România, care s-au format în România, iar în orchestră fie că e vorba de concert-maestru sau de un șef de partidă sunt mulți români. Așadar, școala românească de muzică română peste tot în lume și înainte de 1989 și după este cu onoare reprezentată în străinătate.” 
„În ce privește școala românească de canto, de fiecare dată când am mers pe o scenă internațională am fost mândră aproape să-mi pocnească inima din piept când alături de mine sau în orchestră am avut ocazia să cânt cu artiști români. Este foarte important acest lucru. „
„Din punctul meu de vedere, orice artist român care merge pe o scenă internațională înnobilează acea scenă, asta înseamnă că până la urmă înnobilează școala din care provine.”

„Dacă vorbim de scenele internaționale în comparație cu cele românești trebuie să vă spun că în cazul meu și cu siguranță a majorității dacă nu tuturor artiștilor, scenele românești sunt egale ca importanță cu scenele din străinătate.”

Conform Ziarul de Iași, doamna Felicia Filip va susține un concert caritabil luni, 18 mai de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților din Iași.

La București o putem vedea pe doamna Felicia Filip în cel mai nou spectacol în regia lui Răzvan Mazilu – În plină glorie! la Teatrul de Comedie.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți