Foamea de a descoperi lumina din întuneric. Lansare de carte: Foamea de Knut Hamsun, Humanitas Fiction

Am avut bucuria de a asista la lansarea romanului Foamea de Knut Hamsun, volum ce face parte din colecția Raftul Denisei, apărută la Editura Humanitas Fiction. La evenimentul de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu au luat cuvântul Denisa Comănescu, Angelo Mitchievici, Andreea Răsuceanu și Simona Sora, iar actorul Andrei Runcanu a lecturat 2 fragmente din volum.

Despre autor: Knut Hamsun este un scriitor norvegian, care în anul 1920 a obținut Premiul Nobel pentru Literatură. A publicat peste 20 de roman, un volum de poezie, câteva nuvele și piese de teatru, un jurnal de călătorie și câteva eseuri. Hamsun este considerat a fi unul dintre cei mai inovativi stiliști literari din anii  1890–1990. Scris după întoarcerea sa dintr-un voiaj nereușit în America, Foamea se bazează în mare parte pe traiul sărăcăcios al autorului înainte de succesul său din 1890, anul publicării romanului menționat.

„Nu era oare diavolul , diavolul în persoană, acela care făcea să nu se mai termine odată cu ghinioanele mele?” (Foamea, Knut Hamsun, Editura Humanitas Fiction) 
Angelo Mitchievici, profesor universitar: „Acestui roman cu greu îi găsesc perechea în epocă. Există o anumită grație nevrotică la acest personaj, care are foarte puțin, care în același timp trăiește foarte intens în preajma lumii în care se află. E un personaj impar care nu-și găsește câtuși de puțin perechea în societate, fără a fi propriu-zis un exclus, și care are acest tip de stranie grație luminală în nimicurile pe care le posedă.”
Denisa Comănescu, director Humanitas Fiction: „Personajul are o legătură extrem de slabă cu societatea, dar el nu face niciodată o critică a societății. Este vorba despre comicul involuntar al personajului tragic. Este un personaj tragic prin experimentul pe care îl face, pentru că de fapt tot ce se întâmplă se întâmplă în primul rând în mintea personajului.”
Andreea Răsuceanu, editor Humanitas Fiction:  „Acesta este un roman modern, de actualitate, care se citește perfect astăzi. E un roman de personaj. Eroii săi își creează scenele în centrul cărora evoluează și atunci ai sentimentul de la o pagină la alta că se reinventează în continuu. Knut Hamsun este prin Foamea, unul dintre primii scriitori care au folosit tehnica fluxului conștiinței.”
Simona Sora, scriitor: „Am putea vedea și cum un tip de scriitor poate ajunge să se contrafacă și să ajungă într-un acord profund cu el însuși, dar să ajungă într-un dezacord profund cu epoca în care trăiește.”

Verbs describe us
0

Scrie ce simți