Booktrailerele sau cum să afli mai repede despre o carte

Datorită întâlnirii organizate de Emineschool, festivalul de film cu specific literar, elevii, dar și adulții au descoperit un mod autentic de a afla ultimele noutăți în materie de literatură. Astfel în afară de clasicele recomandări și mersul la librărie, print-un simplu click pe calculator, tabletă sau telefon, putem afla care sunt aparițiile tipărite ale autorilor noștri preferați sau alte editurii noastre de suflet – cel care ne facilitează această informație se numește – booktrailer.

Eli Bădică, Oana Boca și Mihai Fulger au vorbit despre booktrailere, iar elevii prezenți au venit cu idei despre realizarea unui astfel de filmuleț pentru cartea lor preferată.

Un booktrailer este o reclamă video la o carte care se folosește de tehnici similare cu acelea ale unui trailer de film pentru promova cărți și pentru a atrage cititori. Formatul obișnuit al unui booktrailer poate include, de exemplu, actori care să interpreteze o scenă dintr-o carte, animații video sau imagine simple ale cărții cu muzică și voce inserate pentru a rezuma povestea cărții. Un booktrailer poate fi include de asemenea pasaje dintr-un interviu cu autorul cărții sau pasaje audio în care autorul să citească din volum.
Apariția booktrailerelor s-a produs în anul 1986 în Statele Unite când scriitorul John Farris a făcut primul video cu actori pentru romanul său Wildwood.
În anul 2007 publicația lunară americană School Library Journal (care apare pe piață din anul 1954) a înființat Traillie Award pentru cele mai bune trailere de carte. Există trei categorii de booktrailere care sunt premiate: creații ale editurii/autorului, creații ale studenților și creații ale bibliotecarilor/independente.
În anul 2014, a fost înființat siteul dedicat booktrailerelor – BookReels – o comunitate internațională a creatorilor de booktrailere, împărțită pe categorii literare, care încearcă să cuprindă toate preferințele cititorilor de pretutindeni.

Exemple de booktrailere din România:
Ioana Pârvulescu- Viața începe vineri- Editura Humanitas

Ana Mănescu – Alter. Ego. – Editura Herg Benet

Natașa Alina Culea – Marat. Iubirea are spini – Editura ePublishers

Diana Florina Cosmin – Povestea unei inimi – Editura Curtea Veche

Verbs describe us
0

Scrie ce simți