Nora Iuga: Un artist adevărat trebuie să se revolte.

Doamna Nora Iuga a fost invitata specială a primei zile a Festivalului de film cu specific literar – Emineschool, prilej cu care am putut urmări, la Cinema Union, două documentare care aveau la bază viața autoarei – Aici, Nora Iuga și Nino al meu, ambele cu regia semnată de Vlad Rotaru, inițiatorul proiectelor fiind Un Cristian, directorul Emineschool.
La finalul fiecăreia dintre cele două proiecții am avut bucuria de a o asculta pe doamna Nora Iuga, întrebată de tinerii elevi foarte curioși referitori la activitatea scriitoarei, preferințele sale literare, precum și cinematografice. Din minivideo-ul de mai jos, se poate observa jovialitatea cu care comunică distinsa autoare, ale cărei cărți pot fi achiziționate online de pe elefant.ro .

Nora Iuga: Pentru nimic în lume un scriitor trebuie să se gândească la impresia pe care o lasă cititorului. Un scriitor nu prea are voie să se falsifice. Dacă scriitorul are norocul să fie un scriitor revoltat, care își creează dușmani în jurul lui, eu cred că este bine să meargă pe linia asta, să irite și să revolte. Cred că succesul lui poate să vină mai târziu dar este mai accentuat și mai garantat, decât al unuia care face pe placul publicului tot timpul. Acel scriitor mă face să mă și îndoiesc că ar fi un artist adevărat. Un artist adevărat cred că trebuie să se revolte.
În anul 2009, scriitoarea a câștigat cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD), de care a beneficiat în perioada 15 mai 2009 – 15 mai 2010. Au mai obținut această bursă și alți scriitori români: Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Gellu Naum, Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaș.
Nora Iuga: Ultima mea carte de poezii am scris-o în Germania acum 5 ani a fost și primul volum pe care l-am scris în întregime în limba germană. Eu credeam că acel volum este o catastrofă, nefiind în limba mea maternă, dar unele dintre poezii au apărut în trei cele mai bune reviste din Germania, ceea ce a fost o bucurie teribilă pentru mine.
Tot în anul 2009, Autoarea a obținut diploma „Una dintre cele mai frumoase cărți apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie Gefährliche Launen – Capricii periculoase, apărută la editura Klett-Cotta, 2007. Traducerea în germană a antologiei îi aparține lui Ernest Wichner, iar postfața este semnată de Mircea Cărtărescu.
Nora Iuga: Mereu ne iubim ultimele cărți cel mai mult, dar cred că peste vreo lună nu o să mai fiu așa de entuziasmată de ultimul meu roman, care recitindu-l acum mi s-a părut prea construit, adică vine în contradicție cu teoria mea că nu prea trebuie să ne planificăm dinainte ce trebuie să scriem. Cartea asta mi se pare oarecum construită, deși are părți foarte inspirate. Cartea care îmi place cel mai mult dintr-ale mele este o carte de poezie care este scrisă într-o formă de povestire, cu personaje, cu acțiune, care putea fi citită și drept proză, scriitura e mai mult de poezie și care se cheamă: Autobuzul cu cocoșați.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți