Doar la teatru: Basmul zdruncină realitatea

Scrisă de dramaturgul britanic, Oliver Emanuel, Bella și Cavalerul fără nume se va juca sâmbătă chiar de ziua autorului, 4 aprilie, la Godot Cafe-teatru. Nu cred în coincidențe, dar mă bucur când ele se întâmplă.
Când Bella era o doar copilă și nu putea dormi, fratele ei mai mare îi spunea povești ca ea să uite de frica ei de întuneric. Rămași orfani din mici copii, Bella locuiește cu Donny, care acum scrie povești pentru copii și are grijă în continuare de frumoasa lui soră, doar că rolurile se schimbă o dată ce ea cunoaște lumea de afară. Își găsește un loc de muncă și un iubit, și îi rămâne prea puțin timp pentru fratele ei, care devine neliniștit și îngrijorat de prezența unui alt bărbat în viața surorii sale.

Astfel, Donny se luptă cu tot dinadinsul pentru a o păstra pe Bella, iar Philip încearcă din răsputeri să o salveze pe fată de la nebunia fratelui său. Donny are de partea sa trecutul, iar Philip, viitorul. Prințesa trebuie să aleagă între doi cavaleri și îl alege firesc pe cel mai aproape de inima sa, prezentul.
Realismul se ciocnește cu fantazia într-un spectacol ca un basm despre dragoste, decepții, intimitate și moarte. Ideea de familie este văzută ca un cuib al frumuseții și al întunericului, în care se poate întâmpla orice. Relația fragmentată și totuși solidă dintre frate și soră rămâne un mister pe care îl explorăm alături de personaje pe tot parcursul spectacolului.

Iată ce spune intertreta Bellei, Ioana Anastasia Anton despre spectacol în interviul meu de pe www.liternet.ro
„J.F.: Aţi jucat spectacolul Bella şi cavalerul fără nume la Teatrul de Comedie şi în mai multe spaţii.
I.A.A.: Am ajuns la Teatrul de Comedie prin proiectul Comedia ţine la tineri. Spectacolul a câştigat şi premiul si aşa am jucat 10 reprezentaţii. Teatrul l-a preluat în repertoriul lui şi l-am mai jucat o stagiune acolo. Pe urmă am avut o pauză de vreo doi ani în care nu l-am jucat şi ne-am hotărât să-l reluăm. George Remeş a fost încântat de propunere şi acum îl jucăm la Godot Cafe-Teatru. Am vrut să vedem dacă mai funcţionează spectacolul după o pauză destul de lungă. Mai ales că ne-am schimbat între timp. L-am jucat de mai multe ori acolo şi uite că spectacolul e încă foarte viu şi cât mai are viaţă noi o să-l jucam. Iubim foarte mult acest spectacol şi e o mare bucurie pentru Lucian, Tudor, Vladimir şi pentru mine să ne întâlnim.

J.F.: Cum este primit un spectacol de teatru-basm contemporan, într-o cafenea-teatru?
I.A.A.: Eu zic că este foarte bine primit în sensul în care oamenii vin la Godot ca să se simtă bine, să uite de toate problemele lor şi totuşi mai primesc şi ceva în plus, o experienţă. Este un spectacol foarte profund în esenţa lui. Cred că oamenii au nevoie de poveşti care să ridice nişte probleme. Pleci din sală cu nişte întrebări şi în acelaşi timp cu o poveste foarte frumoasă de dragoste.”

Detalii spectacol: „Bella şi cavalerul fără nume” de Oliver Emanuel se joacă la Godot Cafe-teatru – 0736414244.
Traducerea și adaptarea: Vladimir Anton
Distribuția: Lucian Iftime, Ioana Anastasia Anton, Tudor Aaron Istodor
Regia: Vladimir Anton
Scenografia: Vladimir Turturică

Verbs describe us
0

Scrie ce simți