One World Romania, un festival despre adevăratele probleme ale vieții umane

Am asistat la deschiderea a celei de-a opta ediții a One World Romania, singurul festival de film documentar din București și singurul dedicat  drepturilor omului din România. Prin acest festival regizorii și jurnaliștii își dau mâna în plan artistic și realizează documentare pentru a ilustra adevăratele probleme ale vieții din lumea ce ne înconjoară, lupte reale ale omului contra sistemului,  sacrificarea pentru dorința de a trăi cu beneficii a semenilor, pentru libertate și pentru terminarea durerii familiilor lor. Primul film văzut s-a numit Cumplita noastră țară, care  începe cu următoarea frază- Suntem jurnaliști, dar în același timp suntem luptători.  

Cât de obiectiv poate să fie un ziarist și care sunt limitele la care trebuie să se oprească, subiect de dezbatere dintre jurnaliștii Vlad Mixich și Laurențiu Diaconu-Colintineanu.

Vlad Mixich, jurnalist: „Din păcate, îmi aduc aminte când am fost la Kiev, anul trecut, de mai multe ori, în funcție de momentul anului în care am fost, atmosfera și oamenii. Era o febrilitate și un entuziasm ciudat pentru mine care aveam 9 ani când România a trecut prin ultima manifestare populară de proporții, cum a fost maidanul la Kievul. Maidanul a avut mai multe etape. A fost perioada, era eroică, cu oamenii rezistând la minus 20 de grade. Regizorul Aleksey este un erou la propriu pentru că eu am încercat să fac multe poze la -20 de grade și este extrem de dificil. Apoi a venit perioada violentă a Maidanului în care mie cel puțin în zilele pe care le-am prins acolo mi-a fost foarte frică. Eu îi respect pe cei doi invitați în cel mai autentic mod cu putință, la fel cum îi respect pe toți jurnaliștii care au lucrat acolo în acea perioadă.”
Aleksey Solodunov (regizor de film): „Acum apar mereu noutăți legate de morții din Ucraina și asta este principala problemă care interesează pe toți oamenii. Evident că problemele legate de criza financiară rămân cumva în planul doi. Este interesant felul în care oamenii au fost uniți de drama din Ucraina. Sunt afaceriști care dau bani pentru război, sunt voluntari care participă pe front care strâng lucruri pentru soldați. Principala problemă este să facem pacea din Ucraina, să rezolvăm problema din Donbas, și doar după aceea putem să facem planuri pentru viitorii 25 de ani.”
Anna Nekrasova (jurnalistă): „Termenul de Euromaidan poate fi aplicat până în data de 30 noiembrie, pentru că până atunci oamenii erau foarte interesați de ideea de Europa, să se aproprie de spațiul occidental. După 30 noiembrie, din cauza revoltei care a fost în noaptea aceea, principalul scop a devenit dorința de a da jos regimul.”
Laurențiu Diaconu-Colintineanu, jurnalist: „Cine face teren, se cheamă jurnalist. Cine nu face teren și stă numai la birou, după părerea mea nu se cheamă jurnalist. Se cheamă orice altceva, comentator, editorialist, analist, că sunt toate meserii respectabile, dar nu sunt jurnaliști. Jurnalistul care merge într-o asemenea colecție uriașă de speranțe,la Kiev și care a văzut o manifestație cu 500-800.000 de oameni, nu poate să plece de acolo nemarcat.”

Verbs describe us
0

Scrie ce simți