Bucuria de a descoperi poveștile inspirate de Japonia

Am asistat la una dintre cele mai fermecătoare lansări de carte de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu – Seara cu tematică japoneză în cadrul căreia s-a lansat romanul Mătase de Alessandro Baricco, prilej cu care am văzut de aproape cât de frumoase sunt veștimentele specifice culturii japoneze.

Preț de un ceas (timp record pentru o lansare de carte) Librăria Humanitas de la Cișmigiu s-a transformat într-un curcubeu de senzații, o uniune delicată între cele două lumi – cei foarte familiarizați cu tot ce înseamnă cultura japoneză, dar și cei care abia acum aveau să descopere câte un pic din mirajul acestei țări și poveștile ei.

Elisabeta Lăsconi, critic literar: În Colecția Raftul Denisei ați avut șansa să descoperiți foarte multe romane inspirate de lumea japoneză, cu o acțiune care se petrece în lumea japoneză. Este interesant că mare parte din romane surprind perioada de tranziție cum este perioada din Mătase, care vine la Serile Japoneze prin atracție. Alessandro Baricco aduce literatura italiană prin atracție spre spațiul japonez. Mie mi se pare una dintre cele mai frumoase omagii aduse unei literaturi, ca scriitorii străini să fie atât de fascinați încât să înceapă să scrie despre o lume străina, alta decât cea a țării lor originare.
Mirela Murgescu, istoric și profesor de istoria filmului la Centrul de studii Româno-Japoneze Angela Hondru: Este o carte pe care dacă o veți citi veți avea impresia că vi se desfășoară în fața ochilor un rulou japonez. Veți vedea personajele și întâmmplările cum vă trec prin fața ochilor într-o călătorie aparent la capătul lumii, într-o Japonie, care este un pretext fericit pentru noi. Cartea Mătase de Alessandro Baricco este o călătorie spre ființa noastră interioară. Scriitorul are un talent extraordinar de a pune evenimentele în țesătura romanului, exact ca o mătase în care din loc în loc apare câte o informație istorică.
Adina Dinițoiu, critic literar: Romanul Mătase este un roman care aparent este de o simplitate aproape la limită, în schimb mizează foarte mult pe simbolistică și pe ambiguitate. Este evident că fiecare va citi altceva atunci când îl va parcurge. Este un cod filosofic care mizează pe un fel de punere în discuție a opozițiilor de exemplu rațional versus hazard. Există și Occident versus Orient, din punctul de vedere al gândirii. Există iubirea de aproape, iubirea de departe.

La finalul lansării de carte am avut parte de o prezentare de chimonouri organizată de Centrul de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru, condus de Șerban Georgescu.

Verbs describe us
0

Scrie ce simți