39 de trepte către 39 de stări pozitive

39-de-trepte_teatrul-foarte-mic

M-am hotărât să fac ceva total inutil, ca de pildă, să merg la teatru. (Richard, 39 de trepte)

Gabriela Dumitru este o tânără regizoare pe care am avut bucuria să o intervievez cu ocazia unei premiere de la Teatrul de Comedie, și anume Bani din cer din martie 2014. Și acum țin minte cuvintele frumoase pe care le-a rostit la adresa colegilor săi prin glasul său cristalin.
După un an, am avut ocazia să-i văd și un spectacol, mulțumită invitației unei prietene teatrolog de mare clasă. Ajung la Teatrul Foarte Mic în care nu mai pășisem de la spectacolul Mă tot duc, și aștept să înceapă spectacolul. Această așteptare a spectatorului are conotații egoiste – de parcă spectacolul are un buton magic de pe care se pornește și el are loc doar ca să ne facă pe plac, pentru noi, cei care mai și întârziem după ora începerii lui.
Întotdeauna mi-am dorit să văd cum se lucrează la un film și spectacolul regizat de Gabriela Dumitru mi-a dat această posibilitate. Astfel, prin personajele interpretate de actorii Ştefan Lupu, Andreea Grămoșteanu, Claudia Prec, Viorel Cojanu, Bogdan Talașman, am făcut cunoștiință cu diverse atitudini, reacții și acțiuni ale oamenilor implicați într-un proiect cinematrografic cu buget restrâns.
După cum am mai scris și anterior, personajele care îmi atrag atenția dintr-un spectacol sunt cele masculine, pentru că mă identific mai degrabă cu personalitatea pe care o arată ei pe scenă, deseori impunătoare, dar totodată amuzantă prin duritatea pe caree încearcă s-o exprime. Iată că în acest spectacol m-am regăsit și în personajele feminine, dar deocamdată nu mi-am răspuns de ce, ceea ce necesită o nouă vizionare a spectacolului 39 de trepte.
E un spectacol care te binedispune prin modul în care regizoarea și actorii au ales să spună povestea. Recunosc că regizorul supraenergic, roșu la față, care se exprimă doar prin țipete cu rolul de indicații regizorale a fost deliciul meu personal. Sunt curioasă dacă într-adevăr un regizor are un asemenea comportament în lucrul la un proiect și dacă da, care este motivația sa de a face cu nervi și intimidare un proiect, care depinde de munca mai multor oameni, nu doar a lui.
Spectacolul are rol și de leac vindecător – am venit la el cu toate corăbiile înecate și când am plecat parcă eram gata să construiesc o nouă bărcuță colorată și muzicală. Am plecat cu o mare bucurie de la acest spectacol și îmi doresc tare mult să-l văd pe următorul tot în regia Gabrielei Dumitru, dar și pe actorii din distribuție sper să-i revăd în cât mai multe proiecte artistice. Așadar, la Teatrul foarte Mic se filmează 39 de trepte joi, 12 martie și Duminică, 29 martie, ora 19:00. Vreți să fiți parte din spectacol?

Verbs describe us
0

Scrie ce simți