Bucăți de suflet la vedere – Studii despre iubire, regia Chris Simion

Trebuie să mărturisesc de la bun început că am o preferință specială pentru spectacolele lui Chris Simion, de aceea tot ce voi scrie în continuare este pur subiectiv, fiind desprins din simpla mea atașare față de creația regizorală a doamnei în cauză.
Datorită spectacolelor lui Chris Simion am avut o altă percepție față de actori, văzându-i în altă lumină, una favorabilă lor, și le-am respectat munca și mai mult mult, ținând cont de importanța unei distribuții bine alese. În teatru, cumva regizorul stă în umbră și este protejat de ochiul critic al spectatorilor și de vocea lor. Responsabilitatea unui spectacol cade pe umerii actorilor, iar în cazul spectacolelor slabe, golitoare de timp și de energie, actorii sunt cei care trebuie să suporte nemulțumirea publicului și a criticilor. În făurirea unui spectacol, regizorii sunt mai importanți și la bine și la rău. Așa că să-i avem în vizor și pe ei când nu ne place sau ne place un spectacol.

Ziua Îndrăgostiților am sărbătorit-o la prin Studii despre iubire, un dialog între Chris Simion și Ortega y Gasset,  un dialog însuflețit de Carla Teaha, Irina Strungăreanu și Denis Bolborea la Teatrul de pe Lipscani, str. Lipscani nr 53. Dialogul este cuvântul cheie al acestui spectacol , însemnând participarea activă a publicului la acțiunea lui.

Astfel, avem ocazia de a ne exprima public propria noastră definiție a iubirii, dacă avem curaj și dacă suntem suficient de aproape de scenă.  Dacă m-aș fi aflat în asemenea postură aș fi cântat ceva. Nu știu ceva, cântecul va veni la cea de-a treia vizionare a spectacolului. Pentru că am fost și la prima reprezentație din turnul Muzeului Țăranului, am deja amintiri referitoare la acest spectacol. În general, spectacolele de teatru pot constitui un calendar al propriilor trăiri, constatări și de ce nu revelații asupra temelor noastre preferate. Un spectacol bun nu ne scuipă în cap, după cum afirma un mare regizor, ci ne arată ceva despre noi înșine.

De ce vrem să ne arate teatrul ceva despre noi înșine? Pentru că teatrul înseamnă viață, pentru că el trăiește și se întâmplă pentru noi, cei aflați în sală și pentru că durata lui este limitată, avem o șansă de a ne întâlni cu noi și de a descoperi ceva la celălalt, prin ceea ce ne este prezentat pe scenă.

Carla Teaha este o actriță care are multe de spus și exprimat în meseria asta. Lăsând la o parte frumusețea fizică, vom observa o eleganță aparte în expresia sa artistică, o feminitate puternică și delicată în același timp, un stil pe care îl vrem ca model în personajele de pe scena teatrului. Personal, m-am cam săturat să văd roluri de femei-bărbat pe scenă – și nu, nu e vina actrițelor, ci a regizorilor care le determină să fie așa. Poate nu știați prin câte chinuri trec actorii la repetiții ca noi să vedem rolurile în forma lor actuală, de pe scenă.

Descoperiți-o pe Carla Teaha alături de Irina Strungăreanu și Denis Bolborea în cel mai nou spectacol al lui Chris Simion și scrieți-mi percepția voastră despre el. Este important să știu reacțiile voastre, nu like-urile 😀

Info spectacolFără să fie o dramatizare după eseul lui Ortega y Gasset, spectacolul aduce în contemporaneitate ideile filozofului despre sentimentul universal al iubirii. Spectacolul vorbeşte despre iubire şi viaţă, despre speranţă şi iluzie, despre aşteptări vs. împliniri, cu o ironie dulce-amară şi cu un umor eliberator, și pune accentul pe iubirea de cuplu, în care oricine se poate regăsi. În definitiv, fiecare dintre noi a avut la început un balcon ca în Romeo şi Julieta, pe care apoi au întins rufe.

Din distribuţie fac parte trei tineri artişti care aduc un suflu de prospeţime în teatrul independent românesc: actrița Carla Teaha și dansatorii Irina Strungareanu si Denis Bolborea.

„Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire” este primul spectacol marca „Chris Simion Theatre and More” prin care îmi propun să realizez cel puţin o dată pe an un spectacol exclusiv cu tineri pe care doresc să-i promovez, mergând pe principiul că nu notorietatea atrage, ci performanţa.

Costul unui bilet este 35 de lei şi se poate achiziţiona de pe www.bilete.rosau de la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani (str. Lipscani, nr. 53).

Verbs describe us
0

Scrie ce simți