Câte feluri de mâncare se găsesc în Țara Vinului ?

Am fost foarte bucuroasă să particip la seara dedicată autorului chinez Mo Yan, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2012,  cu prilejul lansării cărții Țara Vinului la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Este absolut necesar să vă fac o confesiune – Cărțile prezentate de doamna Denisa Comănescu își fac loc încetișor în biblioteca ta și îți umplu serile, dar și diminețile de imagini, trăiri și povești care deși sunt spuse de alții pot deveni ale tale.

Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction, ne relevă faptul că:. Mo Yan este unul dintre autorii care dincolo de valoarea operei lui aduce și vânzări importante, ceea ce înseamnă că literatura chineză cel puțin prin Mo Yan este din ce în ce mai cunoscută și iubită în România.  Romanul Țara Vinului este al cincilea roman apărut în colecția Raftul Denisei, iar Mo Yan este unul dintre scriitorii cei mai importanți publicați în această colecție. 

Luminița Bălan, traducătoarea cărții, ne dă mai multe detalii despre autor: Mo Yan este o personalitate complexă, fascinantă, care ne încântă cu creația sa în care nu încetăm să găsim motive de bucurie. A atras atenția ca un scriitor care urmează linia realismului magic. Se află undeva către post-modernism și linia căutării rădăcinilor.  Se inspiră din istoria ținutului din care provine. Își ia ca modele oamenii pe care i-a cunoscut, vorbește despre viața lor,despre experiențele lor, unele mai tragice decât altele.  În prezent lucrează la o piesă de teatru inspirată de un prieten de-al lui care creștea un crocodil.

Floretina Vișan, profesor universitar ne spune că: Există în roman un registru al negativității extreme, care este realizat prin tematica foametei, beției, canibalismului. Totul este subjucat de această parodie de acest realism magic carnavalesc, de această critică dusă la extrem, nu există nici un personaj pozitiv. Nici bietul Mo Yan nu este un personaj pozitiv. Autorul apare în 3 ipostaze, autodramatizat, debusolat și confuz de multe ori. Inițial romanul avea un final, dar ulterior a fost șters.

Ana Maria Caia, blogger : Carta Țara Vinului are personaje ciudate și mâncare ciudată. Se fac festinuri dintr-un singur ingredient, de exemplu carne de măgar. În această țară dominată de poftă toată lumea trăiește în această demență a consumului. Într-un singur an 23 de milioane de oameni au murit de foame în China. Institutul de cercetări culinare – această lume se bazează pe încercarea de a face mâncarea din ce în ce mai rafinată. Cu cât mai rafinată este mâncarea, cu atât mai barbari sunt oamenii.

Elisabeta Lăsconi, critic literar, ne mărturisește că: Am urmărit cartea cu un imens regret pentru că o văd ca pe o  haină cu două fețe- o față o înțelegem, acelea sunt trimiterile la literatura universală, intertextualitățile familiare omului care a citit pe marii scriitori ai lumii. Și există cealaltă față care pentru noi este unduioasă, ghicită, bănuită, care face trimiterile la literatura chineză, și citind am înțeles cât de mare este ignoranța noastră.

Verbs describe us
0